avagy mire jó az a rengeteg szemét otthon

Ingyen mosás

2016/12/09. - írta: Recycling.Blogger

a legkörnyezetbarátabb mosási módszerek

Előre leszögezném, hogy a mosás itt nem jelenti a folttisztítást. Sajnos. Az lenne a legbarátságosabb, ha a folttisztítást is meg lehetne oldani különböző kemikáliák nélkül, de ez eddig nekem nem sikerült.
Ha ezt tudomásul vesszük, akkor egészen jól össze lehet válogatni a pólókat, nadrágokat, ágyneműket, takarókat, és még sok minden mást.

Én kétféle módját ismerem az ingyen mosásnak, amit akár kombinálni is lehet.

Az egyik a vadgesztenyés, a másik a mosólabdás.
Mielőtt leereszkedne a lila köd, amit a mosólabdás reklámok próbáltak belepasszírozni az agyakba, szeretném leszögezni, hogy a mosólabda nem a benne lévő kerámiagolyócskák mittoménmilyen ionok és oxigénmolekulák és kitudjamilyen varázslat folytán tisztítják a ruhákat, hanem ugyanazért, amiért a folyóban mosott, sulykolt ruhák is tiszták lettek. A víz minél nagyobb erővel megy keresztül a textil szálai között, annál könyebben és hatékonyabban tudja kimosni a szálak közül a szennyeződést.
Nos, ez a mosólabda "titka" is. Lehet neki hatalmas marketing szöveget keríteni, de valójában nem nagy misztikum. :-)
És működik. Nem folttisztító, de az izzadtságot, port, nem olajos foltokat simán kimossa. Arra azért oda kell figyelni, hogy a finomabb ruhákat inkább ne így mossuk, mert tönkreteheti őket. (Én legalábbis tartok ettől az elejétől fogva.)

A vadgesztenyés mosás:
Szerintem legalább olyan környezetbarát, mint az Indiából származó mosódió, sőt... végülis nem kell a fél világot átutaznia, mire ideér, ami lássuk be, az ökológiai lábnyomát tekintve a mosódió nem a legkörnyezetbarátabb mosószer, bármennyire is így reklámozzák.
Tehát a vadgesztenye. Hasonlóképpen a mosódióhoz, szaponinokat tartalmaz. A szaponinok olyan anyagok, amik vízzel felrázva habzanak és csökkentik a víz felületi feszültségét, ami segíti a textilszálak közötti gyorsabb vízáramlást. (A mosás hatékonysága valójában ezen áll vagy bukik.)
Szerintem aki valaha gesztenyével mosott már, megvan a saját verziója, hogy hogyan a legkényelmesebb használnia. Én úgy szoktam csinálni, hogy rögtön szedés után negyedelem, kiterítem 1-2-3 tepsire és szárítom. A belső, puha része a szárítás során összemegy, így nagyon könnyű leszedni róla a héját. Ezután textilzacskókba rakom és ott várják, hogy kicsiny családom koszos ruháit tisztává varázsolják.
Mivel kb 60 fokos víz kell ahhoz, hogy a szaponinok rendesen kioldódjanak, én viszont általában nem mosok ruhát 60 fokon, ezért havonta egyszer készítek egy gesztenye "koncentrátumot". Ez annyit jelent csupán, hogy kifőzöm és teszek bele egy kis tartósítószert, hogy ne poshadjon meg. Ehhez sima, befőzéshez való tartósítószert szoktam használni, ami elég sok helyen kapható.
Az adagolást tekintve, általában 2-3 darab gesztenyének megfelelő negyedet teszek 100 ml vízhez, aztán forrás után visszapótolom a vizet, hogy tudjam, hogy 100 ml mosófolyadék egy mosás.
Ilyen egyszerű.
Remélem Ti is kipróbáljátok!
Ha ismertek másfajta "ingyen" mosási technikát, kérlek írjátok meg!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznositsd.blog.hu/api/trackback/id/tr2612036933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása