avagy mire jó az a rengeteg szemét otthon

Nulla szemét projekt - A tojás...

2015/04/14. - írta: Recycling.Blogger

Hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás... ki tudja. Gondolom mindenkinek megvan erről a maga elmélete, de most nem is erről akarok írni.
Most a spórolás kisokos következik, avagy hogyan spóroljunk a tojással, mit tegyünk a fölös tojásalkatrészekkel.
Ez ma azért jutott az eszembe, mert ma reggel a fiam rántott húst kért reggelire, ami mind nagyon rendben van, szeretjük, ha a gyerek eszik, de a gyerek sokszor válogatós. A főtt tojásnak csak a fehérje részét eszi meg, egy rántott húshoz sok az egy tojás, stb. Ezen felül sok olyan recept van például, ami több tojásfehérjét vagy több tojássárgáját kíván. Ez mindig okoz némi fejtörést a háziasszonynak, de a dolog nem reménytelen szerencsére.
Sajnos (és szerencsére) a tojás egyes részeit rengeteg dologra használhatjuk. Sajnos azért, mert azt hittem, hogy ez bele fog férni egy bejegyzésbe, de most úgy tűnik, hogy ötbe se, ezért a teljesség lehetősége nélkül vagyok kénytelen belefogni.

Nos, hogy ne dobáljunk ki rengeteg ételt, a következő (számomra legegyszerűbb) megoldások léteznek:
A főtt tojás sárgájából én rendszeresen tojáskrémet készítek, ami nagyon finom reggelire (ha nem is a fiamnak, hanem nekem). Egyszerűen összekeverem egy kis sóval, borssal, vajjal és kész is a reggeli spórolós.
(A tojás főzőleve lehűtve kiváló a növényeknek! Nehogy kiötsétek a lefolyóba! :-) )
A rántott húshoz használt (helyesebben fel nem használt) tojást le lehet fagyasztani úgy 72 órára, hogy mégse kelljen kidobni, vagy lehet belőle jó kis tojásrántottát készíteni. Fontos tudni azért, hogy 72 óránál hosszabb ideig technológiailag nem biztonságos tartalékolni a tojássárgáját és figyeljünk arra, hogy felolvasztásnál ne nagyon használjunk mikrót, hanem használjunk inkább melegvizes edényt, mert a tojás hőérzékeny. Ha esetleg mégsem rántottát szeretnénk, hanem egy újabb húst panírozni, azt sült tojásban nem nagyon tehetjük meg. :-)

eggyolk.jpg


Mi marad a tojásból reggeli után? Legjobb esetben csak a héja.
A tojáshéj fogyasztásról parázs viták folynak az interneten, amibe nem kívánok belemenni, ezért azt mondom, hogy aki hisz benne, egye, aki nem, ne egye.
Egy kedves ismerősöm azt ajánlotta, hogy felhasználás előtt mossuk végig a tojást szódabikarbóna pasztával, ai leszedi a rányomtatott festéket és a bacikat, majd miután a belsejét elfogyasztottuk, forró vízben főzzük 5-10 percen keresztül, majd kávédarálóval daráljuk le.

Mire jó még a tojáshéj?
A kertben (akinek van) sikeresen űzi el a meztelen csigákat, ha a növények köré szórjuk, ráadásul komposztként sem utolsó.
Komposztként otthon is használhatjuk a növényeinkhez. (Minden esetben főzzétek ki, nehogy a benne maradt fehérje elkezdjen rohadni, mert az kellemetlen meglepetést tud okozni.) A paradicsom és a paprika állítólag kifejezetten szereti.
Nagyon jó bio-súrolószer, ha már nem akarjátok megenni. Csak össze kell keverni egy kis msogatószerrel vagy rászórni a súrolószivacsra.
Állítólag a kávé csersav tartalmát megszűri, azért nem lesz olyan keserű a kávé, ha együtt főzitek le (ezzel kapcsolatban ha van valakinek tapasztalata, szívesen veszem, ha megosztja!).
Akinek van kutyája-macskája-madara, nyugodtan keverhet az ételébe, mert nagyon jót tesz a csontozatuknak. Ha nincs, de mégis szeretnénk jót tenni a télen itt maradt madaraknak, tehetünk a magok mellé a madáretetőbe.
Ha nagyon finom szemcséjűre tudjuk ledarálni, akkor nagyon jó lehet bőrradírként, ami a kalciumtartalmának köszönhetően a bőrirritációk kezelésében is segíthet.

És azt gondolnánk, hogy ezzel vége is, de nem!
A folytatást viszont egy következő bejegyzésben írom meg.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznositsd.blog.hu/api/trackback/id/tr497366520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása