avagy mire jó az a rengeteg szemét otthon

Kávézacc másképp

2015/04/18. - írta: Recycling.Blogger

Két napja a kávézacc újrahasznosításán pörgök.
Azt évek óta tudjuk, hogy a kávézaccot fel lehet használni komposztálásra (leginkább kiskertben, mert könnyen penészedik, ezért a cserépbe tenni nem ajánlom), bőrradír készítésére (arcra inkább ne használjátok, mert ha egy kicsit is érzékeny a bőrötök, akkor kisebesedhet tőle), edény tisztítására (kivéve kerámia edényekhez, mert azt megfoghatja), fa pácolására és még ezer-és-egy dologra. Ezeket megtalálhatjátok bárhol az interneten. Engem inkább az érdekelt, hogy mit lehet még! Találtam is pár érdekes dolgot, de sajnos receptem nincs hozzá. Ha van kedvetek, kísérletezzetek velem!

Ebbe a búrába beleszerettem. Sajnos nagynyomású géppel készítik, ami a legtöbb embernek nincs otthon, de biztos van valamilyen megoldás, hogy mi is tudjunk készíteni hasonló szépséget!

lampabura.jpeg

Kávébrikett:
Német barátaink már kitalálták, hogy a kávézaccot el is lehet égetni. Sőt! A benne lévő olajtartalomnak köszönhetően kitűnően ég! Szintén nagy nyomással préselik össze a zaccot, de szerintem ha valaki kisebb mennyiségű papírmasszával kombinálja, akkor nem kell 20-30 bar-t produkálni, hogy összeálljon.
Ha esetleg valaki venné a fáradtságot, hogy összegyűjtse Budapest kávézóiból a zaccot, akkor sok hajléktalan és szegény ember téli szállását fel lehetne ezzel fűteni.

kavebrikett.jpg

A kedvencem mégis ez:
GOMBAZSÁÁÁK! Termesszünk gombát a kávézaccon! 2009-ben két barista (ki más!) kitalálta, hogy mivel a kávézacc kitűnő komposzt, ráadásul kémhatását imádják a gombák, készítenek belőle gombazsákot és eladják. Gombazsákot készíteni házilag egy kicsit macerás, de akinek kedve szottyan hozzá, már tudja, hogy csak sok kávét kell hozzá inni.

back-to-the-roots_kit11.jpg

 

+1
Hogy mégse maradjunk otthon is hasznosítható ötlet nélkül, íme egy egyszerű, de dekoratív dolog.

design-sponge-my-fav.png

 Az elkészítése rendkívül egyszerű. Biztos emlékeztek az oviban készített búzadara képekre. Ez ugyanaz, csak kávéval. Akármilyen kemény alapra, lehet az fa, papír, műanyag, üveg, rajzoljuk fel az alakzatot, amit szeretnénk kávéval behinteni, majd a formába kenjünk fel ragasztót vagy lakkot vagy akár színes zománcfestéket (én a kék-barna vagy zöld-barna kombinációt nagyon kedvelem), arra szórjunk kávézaccot, nagyon finoman belenyomkodjuk a "ragasztóanyagba" és várjuk. Ha megszáradt, akkor leseperhetjük a maradékot és gyönyörködhetünk, hogy ilyen ügyesek voltunk.

Jó alkotást!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hasznositsd.blog.hu/api/trackback/id/tr277375130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása